Spekkoeken

Algemene informatie

In de koloniale tijd werd spekkoek in Indonesië altijd op feestdagen geserveerd. In Indonesië is spekkoek nu al lang geen lekkernij meer die uitsluitend tijdens de feestdagen wordt gegeten. In ons land zie je al steeds vaker dat restauranthouders na afloop van het diner spekkoek als dessert bij een kopje koffie of thee serveren. Spekkoek is inmiddels een onderdeel geworden van het grand dessert van verschillende haute cuisine restaurants.

De spekkoek die u bij Spekkoek Tante Donie bestelt is op ambachtelijke wijze gemaakt. Deze spekkoek is laag voor laag gebakken in de oven, een erg bewerkelijk en tijdrovend proces. De naam spek-koek slaat op het uiterlijk; door de laagjes lijkt een plakje spekkoek op ontbijtspek.

Tip:
Als dessert, lekker met een bolletje roomijs. Of bij de koffie, eventueel met een likeurtje.

Spekkoek is nogal machtig, dus een klein stukje is vaak al genoeg. Koel en droog bewaren, in de koelkast. Spekkoek is dan een week houdbaar. Smaak is persoonlijk maar sommigen vinden dat spekkoek lekkerder wordt als hij een paar dagen oud is. Spekkoek kan ook worden ingevroren, de houdbaarheid is dan tenminste drie maanden.